ALLES OVER PIGMENTVLEKKEN – NOVELL SKIN CLINIC ALKMAAR


Wat zijn pigmentvlekken?
Pigmentvlekken zijn donkere verkleuringen die over het hele lichaam voor kunnen komen. Ouderdomsvlekken, melasma(zwangerschapsmasker), sproeten en post-inflammatoire hyperpigmentatie (pih) zijn allemaal vormen van pigmentvlekken die vaak voorkomen in het gezicht of in de hals. Ze zien er allemaal anders uit en hebben vaak ook een ander verloop of oorzaak. Er zijn wel een aantal hoofdoorzaken bij het ontstaan van pigmentvlekken.

Pigment (melanine) is de bruine kleurstof in onze huid die bepaald welke huidskleur, haarkleur en oogkleur we hebben. Melanine wordt aangemaakt door de pigmentcellen (melanocyten) die helemaal onderin onze huid liggen. Wanneer melanocyten een seintje krijgen om pigment aan te maken, leveren ze een soort pakketje met pigmentkorrels af aan de bovenste huidcellen. Deze pigmentkorrels worden afgegeven om onze huid te kunnen beschermen tegen de zon. Wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht neemt de aanmaak van pigment in de melanocyten toe. Het vervolg is dat de huid bruiner kleurt. Door verschillende factoren zoals overmatige blootstelling van de zon, vrije radicalen, een beschadigde huidbarrière, ontstekingen of hormonen kan er een verstoring ontstaan in de vorming van pigment. Het gevolg: donkere -of zelfs lichtere vlekken dan de eigen huidskleur. Pigmentvlekken kunnen variëren in vorm, grootte, locatie en kleur. Echter hebben ze wel de neiging om voornamelijk op te treden waar zonblootstelling het grootst is.

Triggers van pigmentvlekken

Zonlicht
Zoals eerder benoemd kunnen pigmentvlekken ontstaan door verschillende in en- externe factoren. De zon is een van de grootste triggers in het ontstaan van pigmentvlekken. Wanneer de huid wordt blootgesteld aan de zon, maken de melanocyten uit bescherming meer pigment aan. Dit is dus een natuurlijke beschermingsreactie van de huid. Deze beschermingsreactie kan blijvende schade veroorzaken in de huid, wat zich uit in het afbreken van collageen, elastine en het ontstaan van pigmentvlekken. Wist je ook dat HEV light/blauw licht, ook pigmentvlekken kan veroorzaken? Dit is het licht die afkomstig is van onze tablets, smartphones en laptops.

Ontstekingsreactie
Ook na een huidtrauma of beschadiging aan de huidbarrière zoals acne of een ontsteking in de huid kan pigmentatie voorkomen. Hoe meer pigment we van nature in de huid hebben, hoe meer kans op een pigmentvlek na trauma.

Hormonaal
De vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron zijn in staat de pigmentaanmaak te stimuleren. Melasma ontstaat dan ook vaak bij zwangerschap of bij het slikken van de anti-conceptie pil. In combinatie met overmatige blootstelling aan de zon kunnen de vlekken verergeren of ontstaan. Deze factoren samen zorgen dat de activiteit van pigmentcellen verhogen waardoor de pigmentaanmaak wordt verhoogd. Melasma is altijd symmetrisch aan beide kanten in het gezicht. Er is niet altijd een duidelijke uitlokkende oorzaak of factor bij het ontstaan van melasma.

Oxidatieve stress
Ook een belangrijke factor in het ontstaan van pigmentvlekken is oxidatieve stress. Nu hoor ik je denken: wat is dat moeilijke woord? Oxidatieve stress betekend eigenlijk dat de balans tussen vrije radicalen en anti-oxidanten is verstoort. Vrije radicalen zijn intstabiele moleculen die allerlei processen in het lichaam negatief beïnvloeden en belangrijke moleculen aanvallen. Vrije radicalen komen voort uit sporten, roken, alcohol, verkeerd voedings patroon, medicijnen en de grootste oorzaak: stress. Door deze factoren kunnen er meer vrije radicalen dan antioxidanten aanwezig zijn. Om vrije radicalen tegen te gaan zijn antioxidanten nodig. Deze vinden we in gezonde voeding als groente en fruit, bepaalde supplementen én met plaatselijke huidproducten.

Soorten pigmentvlekken
Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten pigmentvlekken, maar in deze blog bespreken we de 2 meest voorkomende pigmentstoortnissen in onze huidkliniek.

Melasma;
Melasma is een pigmentstoornis die onder invloed van vrouwelijke hormonen ontstaat. Meer dan de helft van de zwangere vrouwen of anti-conceptiepil gebruikers hebben er last van. Melasma wordt daarom ook wel ‘zwangerschapsmasker’ genoemd. Na het stoppen of wisselen van pil, na de bevalling of het geven van borstvoeding kunnen de vlekken weer verdwijnen. De vlekken kunnen ook hardnekkiger zijn en op de huid aanwezig blijven. Om melasma te krijgen hoef je dus niet zwanger te zijn of de pil te slikken. Meerdere onderzoeken geven aan dat ook stress, een beschadigde huidbarriere en de overmatige blootstelling van zon ervoor dat melasma kan optreden. Daarnaast komt melasma ook bij mannen voor.

Lentigo solaris (zonnevlekken/levervlekken/ouderdomsvlekken)
Deze meest voorkomende, goedaardige bruine verkleuringen ontstaan vrijwel altijd door de zon. We zien deze vlekken voornamelijk bij de leeftijd van 60+ op de handen, de hals en het gezicht. Ouderdomsvlekken zijn vaak oppervlakkig en relatief snel en makkelijk te behandelen. Echter kunnen ze ook verdwijnen of lichter worden na gebruik van effectieve werkstoffen tegen pigmentvlekken

Behandelingen tegen pigmentvlekken
Er zijn verschillende methoden om pigmentvlekken te verminderen of zelfs volledig weg te halen. Iedere pigmentvlek vraagt zijn eigen aanpak.
Bij Novèll Skin Clinic behandelen we lentigo solaris op 2 verschillende manieren.

ME-LINE SPOT
Deze behandeling maakt het mogelijk om specifieke ‘spot’ pigmentvlekken zoals ouderdomsvlekken te verwijderen op een hele snelle, veilige en effectieve manier.

Met de ME-LINE SPOT brengen we een sterke peeling vloeistof aan op de pigmentvlekken. Hierna brengen we een masker aan op de pigmentvlekken die een aantal uur in mag trekken. Thuis wordt de behandeling een maand lang vervolgt met een thuisproduct. Na 1 spot treatment met ME-LINE zien we vaak al het eindresultaat en is een tweede behandeling meestal niet nodig.

ME-LINE PIGMENTKUUR
Voor lastigere of grotere pigmentvlekken zoals melasma zetten we vaak een kuur in met ME-LINE. Een kuur bestaat gemiddeld uit 3 tot 5 behandelingen. Hierbij is de eerste behandeling een peeling waarna in de dagen daarna ook vervelling optreedt. De tweede behandeling bestaat uit de ID behandeling, waarbij we in de diepere huidlaag pigment kunnen verminderen door middel van microneedling en actieve werkstoffen. De vervolgbehandelingen bestaan hierna weer uit de peelings. Bij een pigmentkuur met ME-LINE wordt je iedere 6 tot 8 weken behandeld.

DERMAPEN
Met de dermapen (microneedling) maken we kleine, gecontroleerde microkanaaltjes en microbeschadigingen aan de huid. Tegelijk gebruiken we actieve werkstoffen welke diep kunnen doordringen in de microkanaaltjes. De huid gaat de gecontroleerde schade herstellen waardoor er herverdeling van pigment ontstaat.

Al onze behandelingen tegen pigmentvlekken werken daarnaast ook sterk op anti-aging en de verbetering van de huidstructuur.

PEELING
Novèll Skin Clinic biedt verschillende peelings aan die zowel de vorming van pigment als het pigment zelf aanpakt. Iedere vorm van pigmentatiestoornissen kunnen met een andere peeling aangepakt worden. Tijdens de behandeling of intake zullen we bepalen welke peeling het beste bij jouw huid past.

De beste werkstoffen om pigmentvlekken te verminderen

Niacinamide
Deze werkzame stof zien we steeds vaker terugkomen in skincare producten. Het is een in water-oplosbare, actieve vorm van vitamine B3. Dit remt de communicatie tussen de cellen die mede verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van pigment. Een hoge vorm van niacinamide en andere huidoplichtende ingredienten vinden we terug in de ILUMA Intense Facial Iluminator

Vitamine C
Een sterke antioxidant die de huid beschermd tegen de negatieve invloeden van vrije radicalen. Het speekt een grote rol in de aanmaak van collageen en door het gebruik van een hoog percentage (minimaal 4% pure vitamine C) worden pigmentvlekken minder zichtbaar. We vinden dit hoge percentage terug in het MD-restoring youth serum, VITAL C serum en MD Youth Repair

Tranexaminezuur
Remt het enzym die verantwoordelijk is voor het omzetten van tyrosine in pigment. Hierdoor wordt de aanmaak van pigment tegengehouden. Daarnaast is het ook een relatief sterke werkstof die minder irritatie uitlokt dan andere sterke werkstoffen. Ook tranexaminezuur vinden we terug in het ILUMA Intense Facial Iluminator

Retinol
Zorgt voor de vernieuwing van huidcellen. Daarnaast heeft het een exfolierende werking wat betekend dat de oude cellen loslaten van de huid. Door deze combinatie worden pigmentvlekken lichter. IMAGE MD Restoring Retinol Creme

SPF 30 – 50
Eigenlijk de belangrijkste werkstof tegen pigmentvlekken zijn UV filters. Deze beschermen de huid waardoor de productie van pigment wordt verlaagd. Een SPF is nodig om pigmentvlekken te voorkomen en te verergeren. De PREVENTION 50, PREVENTION 30, PREVENTION MATTE 30 EN MD daily defense zijn met hun UV EN HEV filters goede zonbeschermers -en dagcremes in 1. HEV filters beschermen onze huid ook tegen blauw licht. Het is dan ook noodzaak om het gehele jaar, meerdere keren per dag, een UV filter te smeren.