DE GEVAREN VAN EEN VOCHTARME HUID

Bijna iedereen heeft er wel eens last van (gehad), dat trekkerige gevoel wanneer je uit de douche komt en nog geen creme hebt aangebracht. Een geirriteerde huid of een huid die opeens meer onzuiverheden dan normaal heeft, kunnen het gevolg zijn van een vocht te kort in de huid. Maar wist je ook dat een vochtarme huid ook kan lijden tot verschillende huidklachten zoals eczeem, acne, jeuk, roodheid en irritatie.

Een droge huid is tegelijkertijd vochtarm maar een vette huid kan ook vochtarm zijn. Bij een vochtarme huid is de huidbarriere vaak verstoord. De huidbarriere hoort te dienen als een muur die water aan de binnenkant van het lichaam binnen houdt, maar ziektekiemen, bacteriën, virussen en schimmels aan de buitenkant tegen houdt. De huid is de eerste verdedigingslinie tegen een groot aantal externe ziekteverwekkers. Bij een verstoring van de huidbarriere is deze muur beschadigd waardoor er schadelijke stofjes kunnen binnendringen en water verdampt. Deze schadelijke stoffen kunnen de huid enorm belasten, maar kunnen daarnaast ook overal in het lichaam terecht komen.

Een aantal factoren die ervoor kunnen zorgen dat de huidbarriere beschadigd is zijn onder andere verkeerd productgebruik met bijvoorbeeld uitdrogende alcohol en agressieve zepen. Maar ook letterlijke waterverdamping uit de huid door te heet en te lang douchen, te lage luchtvochtigheid in huis door kachels en koude weersomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat de huidbarriere beschadigd raakt.

Hoe herstel mijn huidbarriere?
Huideigen lipiden en vetten zijn een van de belangrijkste onderdelen van de huidbarriere. Wanneer deze in de huid ontbreekt, is het belangrijk om deze met de juiste producten en behandelingen te herstellen en aan te vullen. Maar het is ook belangrijk om door middel van een gezond eetpatroon met de juiste vetten zoals vette vis, avocado, noten en olijfolie dit te kort aan te vullen en de huidbarriere gezond te houden. Hoe sterker jouw huidbarriere is, hoe meer water er in de huid blijft. Ook kan er met suppletie eventueel extra aangevuld worden. Denk bijvoorbeeld aan algen -of visolie. Ingredienten die de huidbarriere kunnen herstellen zijn onder andere vitamine c, niacinamide, pathenol, glycerine, ceramiden, glycolzuur en hyaluronzuur.

Behandelingen om een vochtarme huid te herstellen
Bij novell skin clinic bieden wij verschillende behandelingen aan die de huid helpt om de huidbarriere, en daarmee het vochtgehalte kan herstellen. We hebben net al kunnen lezen welke werkstoffen uit producten goed helpen voor het herstel. Wij hebben dan ook een tal van behandelingen (-en producten) die deze werkstoffen bevatten. Bij een ontregelde functie van de huidbarriere zien we vaak ook een opstapeling van dood celmateriaal. Wanneer dode huidcellen zich blijven opstapelen en niet goed los kunnen laten, kunnen alle bovenstaande ingrediënten niet goed door de huid worden opgenomen.

Het is dan ook belangrijk dat deze op hele milde wijze verwijderd worden door middel van de juiste (milde) behandelingen en producten.

  1. Hydrafacial

De Hydrafacial is een hele mooie behandeling om het vochtgehalte en barriere functie van de huid te kunnen herstellen. Met 4 stappen kan de Hydrafacial de huid weer zo gezond mogelijk maken. De Hydrafacial verwijderd op hele milde basis de opgestapelde dode huidcellen waardoor werkstoffen veel beter opgenomen kunnen worden in de huid. Hierna wordt een milde glycolzuur peeling in de huid gesluisd. Glycolzuur staat erom bekend water vast te kunnen houden in de huid. De Hydrafacial biedt verschillende boosters aan om de behandeling te versterken. Zo zijn er sterke boosters met vitamine C, hyaluronzuur, peptiden, panthenol en beta-glucan. Allemaal ingredienten die de huidbarriere kunnen verzorgen om te zorgen dat het water niet uit de huid kan ontsnappen. Door een Hydrafacial worden deze ingredienten diep door de huid opgenomen doordat ze met een speciale techniek in de huid worden gesluisd. Doordat de Hydrafacial tijdens de behandeling gebruik maakt van LED therapie, kunnen de werkstoffen nog beter opgenomen worden.

  • DMK Enzymtherapie

DMK is een paramedisch merk die door middel van enzymen dode eiwitten, afvalstoffen en giftstoffen uit de gezonde cellen verwijderd door middel van omgekeerde osmose. DMK werkt met een uniek concept en staat voor verwijderen, opbouwen, beschermen en behouden. Het herstellen van de lipidenfilm is een belangrijk en essentieel onderdeel van DMK. De lipidenlaag zorgt er direct voor dat water niet uit de huid kan verdampen. Dit doet DMK door middel van belangrijke thuidproducten en behandelingen. DMK zorgt voor een structurele verbetering van binnenuit waarbij alle functies in de huid weer goed zullen verlopen. De behandelingen bestaan allemaal uit enzymtherapie, waarbij we de enzymtherapie wel kunnen versterken met peelings en verschil in enzymmaskers. De bedoeling van DMK is het gezond maken van de huid op langertermijn. Ze zijn het enige merk op de markt die gebruik maakt van transferenzymen, welke de basis vormen voor iedere enzymbehandeling.

  • Vitamine C peeling

Een peeling van vitamine C en glycolzuur is een hele mooie combinatie om het vochtgehalte in de huid te kunnen herstellen. Glycolzuur zorgt ervoor dat de huid het water beter kan vast houden zodat het water minder snel zal verdampen. vitamine c is een sterke anti-oxidant die ervoor zorgt dat vrije radicalen onze gezonde cellen niet kunnen aanvallen. Snij maar eens een appel in 2 stukken. Voeg op de ene kant een paar druppels vitamine C toe en aan de andere kant niets. Na een paar minuten zie je al dat de helft zonder vitamine C bruin wordt, terwijl de kant met vitamine C dezelfde kleur blijft. Dit is ook wat er met jouw huid gebeurd wanneer je geen antioxidanten gebruikt. Antioxidanten houden de huid gezond! Bij Novell Skin Clinic bieden we de signature facelift aan. Dit is een van onze meest geboekte peelings. Het is een milde behandeling met direct resultaat. De signature facelift is een combinatie van glycolzuur en vitamine C die de huidfuncties kunnen ondersteunen.

Ingredienten tegen een vochtarme huid
vitamine c, niacinamide, pathenol, glycerine, ceramiden, glycolzuur en hyaluronzuur.

Vitamine C
Vitamine C is een erg sterke anti-oxidant. Een antioxidant is belangrijk om vrije radicalen te vervangen, zodat ze geen schade kunnen maken aan de huid. vrije radicalen zijn stoffen die blijvende schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Dit kan er voor zorgen dat de huidbarriere beschadigd waardoor het water niet vastgehouden kan worden. Gevolg: vochtarme huid. In huidverzorging vindt je vitamine C onder de naam L-Ascorbic acid.

Vital C Serum

Restoring Youth Repair

Vital C Repair crème

Niacinamide
Niacinamide (ook wel vit. B3) is een populair ingredient die we bij ieder merk wel terug zien komen en waar veel mee geadverteerd wordt. Het is een multifunctionele werkstof die ingezet kan worden tegen acne, pigmentvlekken, roodheid en anti-aging. Maar het werkt ook als huidbeschermer en is het een heel goed ingredient die onze natuurlijke zuurmantel en vetzuren ondersteund. Die vetzuren zijn belangrijk om de conditie van onze huid goed te houden en het water in de huid niet te laten ontsnappen. Niacinamide mag dus niet ontbreken in jouw skincare routine.

Iluma Iluminator

Ormedic Balancing Serum

Glycolzuur
Glycolzuur is een bekende AHA en is daarmee dus een exfoliant. Glycolzuur wordt gewonnen uit suikerriet en de bekendste en belangrijkste fruitzuur. Een exfoliant is een product die de verbinding van dode huidcellen als het ware oplost. Met deze methode kunnen we op hele milde wijze de dode huidcellen verwijderen zonder schade te maken aan de huid. Iets wat scrubs met bijvoorbeeld fruitpitjes wel doen. Daarbij is glycolzuur in staat om water vast te houden en aan zich te binden.

Ageless Cleanser

Ageless Repair Creme

Ageless Serum

Hyaluronzuur
Hyaluronzuur is een belangrijke huideigen werkstof die wel 1000 keer zijn eigen gewicht aan water kan vast houden. De belangrijkste functie is dan ook hydrateren. Hyaluronzuur versterkt de huidbarriere. Daarnaast worden fijne lijntjes en rimpels direct meer glad gestreken, omdat het de huid letterlijk gevuld wordt met water. Ook houdt hyaluronzuur de huid soepel. Kortom, bij een vochtarme huid mag hyaluronzuur zeker niet ontbreken!

Hyaluronic filler

Vital C Serum